Saarlouis-Hotton

Van Saarlouis via Luxembourg naar de Ardennen. Een ACSI camping met goede recensies Eau Zone met nederlandse beheerders aan de Ourthe. We komen maandagmiddag aan. De camping is een heerlijke rustige camping met op dit moment nog weinig gasten. Netjes en verzorgd. Dinsdag fietsen we met een kaart met knooppunten een rondje richting Durbuy en Barvaux. Het is lang geleden dat we de omgeving hebben bezocht. Durbuy kenden we nog niet. Een leuk klein historisch stadje met kasteel en een paar heerlijke terrassen. 

De belgische knooppunten zijn goed te doen, maar niet te vergelijken met die in nederland. Voorwaarde is toch wel een fiets met veel versnellingen en goede stel banden, remmen en heel belangrijk een goede conditie. Gemiddelde helling percentage is 6 procent, maar je komt hellingen tegen van 8 en 10 procent. Sommige stukken zijn bospaden met echt grove grevel, stenen, die je of met slippend wiel naar boven rijdt of naar beneden rijdend spatten de stenen onder je wielen vandaan.  

Woensdag bezoeken wij de grotten van Hotton. We lopen ca. 3 km vanaf de camping naar de grotten. Het laatste stuk is erg stijl. We komen bezweet aan om 11.30. De eerstvolgende rondleiding start om 12.30. Gelukkig maar kunnen we weer een beetje op temperatuur komen. We gaan met een groepje van slechts 10 man naar beneden. Over veel trappen dalen we af tot 70 meter onder de grond. Het is een indrukwekkende grot met vele mooie stalagtieten. De grot bestaat pas sinds 1958 en is eigenlijk ontdekt door een belgische postbode die veel in de nabije natuur wandelde. Hij vond het maar vreemd dat hij in het landschap soms een stalagtiet zag. Na melding aan een club voor speleologie in Brussel en vervolgens maanden later werd uiteindelijk de grot echt ontdekt. Nog geen week te laat, anders was de ingang met springstof vernietigd door de plaatselijke steengroeve fabriek. 

Donderdag fietsen we nog een rondje via Marche. In Marche is het even zoeken naar het volgende knooppunt. Dit keer is het rondje nog pittiger dan dinsdag. We raken echter meer bedreven in het namen van de heuvels en de grevel paden. Toch vreemd komen niemand tegen….  Bij een boerderij maken we een stop. Het lijkt een zorgboerderij met een soort van restaurantje erbij. Het is een activiteiten boerderij vlakbij Heure. De vrouw van de boer is een ex au pair uit Den Haag die is blijven plakken in Belgie. De vele niet afgemaakte huizen die we op ons rondje veel tegenkomen is volgens haar niet een belasting verhaal, maar gewoon de gemakzucht van de Belg. Ok.

Vrijdag rijden we naar Kinrooi, een goednieuwe camperplaats De Bomerhof. Het is hun 3e weekend na opening. We bezoeken onze familie in Roosteren. Het is bloedje heet. Onderweg zie ik zelfs 37 graden.

Zaterdag rustig aan toch maar naar huis. Het is somber, het regent een beetje. Om zes uur zijn we thuis. We kijken terug naar 3 geweldige weken.

Camping Eau Zone, Hottton.

CPBE De Bomerhof, Kinrooi.

Klik hier voor de foto’s.

Een mooi huis op de route naar Wéris

Een waarschijnlijk zelf gemaakt prachtig huis op de weg naar het dorp van de megaliten, Wéris


© Wil Oudshoorn 2012