Esch-sur-Sūre-Mersch1

Vandaag een bezoek aan de hoofdstad, Luxemburg stad.

We gaan met de trein, een half uurtje lopen naar het station en vervolgens 18 km met de trein. We kopen een dagkaart voor 4 euro per persoon, geldig in heel Luxemburg voor bus, trein inclusief fiets. Waar vind je dat!† En punctueel die trein. We komen hoog binnen of wel we kijken vanuit de trein naar beneden naar de zgn. untenstadt. Eromheen breidde de stad zich verder uit. Sinds 1994 staat de stad op de werelderfgoedlijst van de Unesco.


Het bruist er al ontzettend, want vanavond is er al vuurwerk en morgen de nationale feestdag, een soort Koninginnedag. Op de brug staan al een paar behoorlijke blazers (geluidsboxen) en de testen geeft ontzettende decibellen.


We shoppen wat, geen cultuurdagje, kaart met de rondwandeling vergeten. Maakt niet uit. Het is geen warme dag, vertrokken met jas en houden die ook aan. Het shoppen geeft ons niet veel energie. Het stelt ons wel een beetje teleur eigenlijk. Meer van verwacht.

Waarschijnlijk hebben we wel het een en ander gemist. Eigen schuld. Wel bijzonder is het om te zien, die Untenstadt. Vanaf de brug kijk je als het ware vanaf een grote hoogte naar een soort van Vondelpark in Amsterdam met aan de zijkanten hoog opgetrokken de huizen. Mooi is dan weer niet dat je daarboven dan op de hoogte van de brug de optrek ziet van de moderne kantoorgebouwen.


Klik hier voor de foto’s van vandaag.


© Wil Oudshoorn 2012