Ilsenburg2, 11 augustus 2011

He, vandaag gaan we heerlijk wandelen.

Als we opstaan zijn er wel donkere wolken in het verschiet.

Alles maar meenemen dus, jack, regenponcho, warme trui.

We gaan richting Scharfenstein, van daar uit nog langs de Eckerstausee en dan weer richting Ilsenburg.We vertrekken om 10.30 en het gaat heel relaxed van 200 meter naar uiteindelijk 791 meter.Onderweg zien we mooie vlinders en het lukt ook nog om een close-up foto van ze te maken. richting Wernigerode.Ongelooflijk, zou eigenlijk niet moeten.

Er waait een lekkere wind, het is denken we zo ongeveer 22 graden en de lucht wordt alleen maar helder, fantastisch.Na zo’n 8 km zijn we bij een hut die bemand wordt door rangers van het Nationaal park.Er zijn meer bezoekers, we nemen een lekkere radler (bier met sinas).

In de hut hangt een heks op een bezemsteel, er hangt ook een grote kaart van het park.

Ook aan de muur een grote foto met de geschiedenis van het gebied.

Sinds 1990 is ook hier de muur omver gegaan die Honecker had laten plaatsen voor de veiligheid van de Oost duitsers.Als ik mijn duitse buurman ernaar vraag, zegt hij oh dat wist ik eigenlijk ook niet van die muur, mmmm.We kunnen nog 15 minuten verder omhoog naar uiteindelijk het hoogste punt van Scharfenstein.Het laatste stukje gaat nog via een trap en dan bovenaan waaien we zowat uit onze broek, maar dan ook hebben we een uitzicht, geweldig.

In de verte zien we Brocken waar we eergisteren met het treintje zijn geweest.

Direct onder onze neus is Eckerstausee, een meer met stuw die voor de watervoorziening moet zorgen.Het ziet er heel glad uit, je zou er zo een duik willen innemen, maar helaas dat is ten strengste verboden.We wandelen verder en zien rondom ons heen heide, heel frappant dat verwacht je gewoon niet.Er zijn stukken bij van grote stukken bos heel grauw en grijs, wat is hier gebeurd?Ik pluk zelfs onderweg wat frambozen, mmm lekker, ze zijn wel een beetje klein.

Het is een heerlijke wandeling geworden van zo’n 20 km met een prima temperatuur en een prettige wind.De campers van afgelopen nacht zijn vertrokken en er zijn er weer nieuwe bij.

Zelfs een met een aanhanger met een smart erop.We gaan eten bij het Kurpark Hotel, we moeten helaas buiten zitten want alles is gereserveerd.Niet erg, gaat prima, daarna in de lobby internet op en de sitewijzigingen er eindelijk eens opzetten.Ik dacht dat ik niet genoeg ruimte meer had op de site en bij voorbaat maar alle fotoalbums verwijderd.Blijkt er toch nog voldoende ruimte te zijn, alleen omdat nu alle dagen met tekst en foto’s er nog op moeten, duurt het downloaden wel lang.Beetje geduld dus.

© Wil Oudshoorn 2012