Berlijn2, 6 augustus 2011

Na een luidruchtige avond en ochtend, de vliegtuigen naar Tegel vliegen wel erg lang door en starten ook weer vroeg in de ochtend.

Camperaars komen en gaan hier.

We kleden ons licht, het is een stralende dag en vertrekken om 10.00 uur naar de city.

Vanaf de Zoo plannen we een city trip in, de manier om snel een goed overzicht te krijgen van de stad.Je kunt hop on, hop off, of wel uitstappen en opstappen wanneer je wilt.

Tuurlijk willen we de muur zien, rijden langs checkpoint charly heen met de bus en in een lus ook nog een stuk verder voordat we kunnen uitstappen.

Bij checkpoint charly is het een drukte van jewelste, toeval of niet ook veel amerikanen valt ons op.De echte muur die we vanuit de bus hebben waargenomen willen we natuurlijk ook zien.

Door het rijden in een lus van de bus zijn we het spoor een beetje bijster.

Schieten iemand op straat aan om de weg te vragen, is het notabene een nederlander die in Berlijn woont.Op de muur zijn allemaal grote foto’s van destijds geplakt, vele verschillende en indrukwekkende verhalen.De vele mensen die erlangs lopen, lopen en staan er in stilte, in gedachtenis bij.Het is indrukwekkend om mee te maken.

Van 1961 tot aan december 1989 bestond de muur echt, bizar.

We stappen op en af van onze city bus bij het DDR museum vlakbij de Berlijnse Dom.

Het museum ligt langs een soort van gracht waardoor vele rondvaartboten varen.

Het is er klein niet groot, een doe museum met laadjes en kastjes die je opentrekt, vitrines, maar ook een zgn. Verhoorkamer en zelfs de favoriete Volvo van de oostduitse bobo’s.

Ook zijn er vele foto’s te zien, vakantiekiekjes van de oostduitse bevolking.

Vooral FKK, “blootvakanties” waren erg populair.

We vervolgens onze route met de citybus naar de Brandenburger Tor.

De schijnt na een grondige restauratie weer helemaal top te zijn.

Er zijn veel straatartiesten, we lopen een stukje door en na een theepauze horen we een ontzettende herrie.Blijkt een demonstratiemars te zijn van de “groenen” of zoiets te zijn.

Wat een bende, de straat dreunt van heb ik jou daar.

Lijken wel een soort van hippies.We zijn vervolgens onze route van de citybus kwijt, sommige straten worden geblokkeerd voor de demonstratie.

We lopen een beetje rond en uiteindelijk zijn we op “Unter den Linden” bij een Haltestelle van de Citybus, maar helaas geen bus.Er staan nog meer klanten van de Citybus te wachten, een ervan besluit om ze maar eens te gaan bellen met zijn Iphone, goed plan.

Het engels blijkt toch niet zo internationaal te zijn hier in Berlijn, of er iemand ook German spreekt roept hij??Nou ikke dus maar en dat hielp gelukkig, we worden eerst teruggestuurd naar de Friedrichstrasse en dan opeens zien we twee bussen aan komen rijden.

Ons groepje haast zich terug naar een van de twee bussen en eindelijk we zitten en we blijven zitten, niemand stapt meer uit.De buschauffeur heeft er ook niet zo veel zin meer in op deze warme dag, maakt zelfs ruzie met andere weggebruikers, heel onprofessioneel.

Bij Charlottenburg zitten wij vlakbij onze bushalte richting de camper en stappen daar uit de bus, he gelukkig.Vervolgens komt onze bus pas na een half uur pas aan op de halte, terwijl er eigenlijk elke 5 minuten een bus rijdt.

Op de camping stikt het van de italianen, jong, oud.

Lopen in hun badjas naar de “mooie” douche van onze Stellplatz, ze nemen geen badhanddoek mee, is zeker niet nodig.We proberen het Wifi van de camping, maar helaas dat lukt voor geen meter.De herrie van de vliegtuigen is weer geweldig, we gaan slapen met oordoppen in.

Conclusie: Berlijn is super, maar het is teveel voor 1 keer, zoek de juiste locatie uit om te overnachten, maak een keuze wat je echt wilt zien en neem daar dan de tijd voor,20-25 graden is prima, meer niet.We horen eigenlijk veel dat je Berlijn meerde keren moet bezoeken, maar geldt dat eigenlijk niet voor elke stad??Wij houden het nu ook voor gezien, snakken naar rust en ruimte.

© Wil Oudshoorn 2012